Výpočet průběhu chladicího média v asynchronním motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce bylo namodelovat ventilátor pro asynchronní motor, tento ventilátor vyřešit z hlediska proudění v programu Ansys CFX, a poté zhodnotit průběh tohoto proudění ve vzduchové mezeře daného asynchronního motoru, při různé rychlosti otáčení rotoru. Úvod práce je věnován základním pojmům a definicím z oblasti proudění tekutin. Poté se práce zabývá chlazením elektrických strojů, zejména tedy chlazením asynchronního stroje. Také je zde věnována pozornost ztrátám v tomto stroji. Nakonec je zde namodelován radiální ventilátor a vzduchová mezera zadaného stroje a pomocí Ansys CFX je vyhodnoceno proudění, které prochází z ventilátoru do mezery.
The aim of this master´s thesis was to model the fan for the induction motor, and then to solve this model using Ansys CFX in the terms of flow, when considering the different speeds of rotation of the rotor. The introduction of this work is dedicated to basic terms and definitions from spheres of fluid flow, cooling of the electrical machines, especially to the cooling of the asynchronous machine. There is also attention paid to losses in this machine. Finally, there is modeled radial fan and an air gap of specified induction machine. By using Ansys CFX the flow, which passes from the fan into the air gap, is analyzed.
Description
Citation
TRNKA, Z. Výpočet průběhu chladicího média v asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Výpočet průběhu chladícího média v asynchronním motoru. Student pojednal o typech proudění a o chlazení elektrických strojů. Student vytvořil radiální model ventilátoru a na tomto modelu v prostředí programu Ansys Workbench vypočetl proudění média na lopatkách ventilátoru. Získané hodnoty použil pro porovnání rychlosti média ve vzduchové mezeře asynchronního stroje. Student odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO