Analýza a předpověď časových řad pomocí statistických metod se zaměřením na metodu Box-Jenkins

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V prvním kroku budeme analyzovat dvě reálné časové řady, jedna z oblasti energetické a druhá z oblasti ekonomické. U energetické časové řady se bude jednat o spotřebu elektrické energie v USA a v ekonomickém případě pujde o vývoj indexu PX50. Pokusíme se prokázat zda palatí či nikoliv hypotéza, že za pomocí testovacích funkcí, by bylo možné, na základě určitých kritérií, stanovit zastoupení náhodné složky v těchto dvou reálných řadách.
Two real time series, one discussing the area of energy, other discussing the area of economy. By the energetic area we will be dealing with the electric power consumption in the USA, by the economic area we will be dealing with the progress of index PX50. We will try to approve the validity of hypothesis that with some test functions we will be able to set down the accidental unit distribution in these two time series.
Description
Citation
ZATLOUKAL, R. Analýza a předpověď časových řad pomocí statistických metod se zaměřením na metodu Box-Jenkins [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (předseda) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Bohumil Maroš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO