Zkoumání vlivu oxidu titaničitého na vlastnosti olověných akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
I přes značný pokrok v technologiích uchovávajících elektrickou energii je stále nejpoužívanější olověný akumulátor, který byl vynalezen více než před sto lety. Princip funkce je neustále stejný od svého počátku. V dnešní době je kladen důraz na zlepšení vlastností, jako je tepelný management, rychlost nabíjení a vybíjení, kapacita, životnost apod.… Právě na poslední zmíněnou vlastnost je zaměřena tato bakalářská práce. V práci je uvedena teorie olověných akumulátoru od historie přes chemické reakce, rozdělení podle technologií výroby a použití po konstrukce baterií. Následuje kapitola o titanu a oxidu titaničitém jako aditivum záporné aktivní hmoty, které je předmětem zkoumání.
Despite, considerable advances in technologies for storing electrical energy, lead-acid batteries are still the most widely used these days even it was invented more than a century ago. The functionality remains the same since its invention. Today´s time puts certain pressure on improving some aspects of the functionality like, heat management, charging and discharging speed, capacity and durability etc..... This bachelor´s thesis is based on the last mentioned, Durability,. The work presents the theory of acid batteries with the history of chemical reaction, technological production processes and battery construction. It is followed by a chapter about titanium and titanium dioxide as an addition of negative active mass where all the aspects are being examined in this work.
Description
Citation
MLÝNEK, M. Zkoumání vlivu oxidu titaničitého na vlastnosti olověných akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Petr Dvořák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: 1) Co si máme představit pod pojmem reakce v nenabitém stavu? Co znázorňují obrázky 1.1, 1.2, 1.3? 2) Z čeho jste vycházel při volbě hmotnosti příměsí oxidu titaničitého? 3) Skoro nejhorší vlastnost měla příměs 1,4 g. Lze to nějak vysvětlit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO