Optimalizace postupu stanovení obvyklé ceny bytů v developerských projektech

Abstract
Oceňování developerských projektů a bytového fondu je širokou oblastí. Správné stanovení ceny obvyklé je důležité zejména v případě soudních sporů, exekučních řízeních, privatizaci bytového fondu, slučování společností, majetkových vstupů do společnosti, vypořádání majetku, likvidace společnosti atd. Ve všech těchto případech jde o značné finanční hodnoty a proto je pro jejich úspěšné zvládnutí nezbytné pracovat s kvalitními a věcně správnými podklady. Jedním a zároveň nejdůležitějším podkladem je kvalitní znalecký posudek, který by měl být zárukou objektivního zhodnocení všech okolností majících vliv na cenu obvyklou oceňovaného majetku, aby nedošlo k poškození některého z účastníků řízení, nebo se například vyloučily jakékoliv spekulace o možném korupčním jednání. V současnosti neexistuje metodika stanovení obvyklé ceny jednotek (bytů a nebytových prostorů) v rámci většího celku, jež by zohlednila lokalitu, umístění jednotky, její velikost, vybavení a provedení a další parametry, mající vliv na jejich jednotkovou cenu. Je však všeobecně známo, že stejná jednotka má jinou cenu v 1.NP, ve vyšších NP a v posledním NP, s výhodnou a nevýhodnou orientací oken, v objektech s různým okolím atd. Stejně tak se pocitově respektuje, že stejně vybavená a provedená jednotka o větší výměře má menší jednotkovou cenu, než jednotka o menší výměře. Oceňování v těchto případech je prováděno spíše pocitově, než na základě hlubších rozborů a zdůvodnění. Výsledkem dizertace je metodika stanovení cen jednotlivých jednotek v rámci celých objektů, resp. větších celků, která se snaží v současné době subjektivní stanovení ceny zobjektivizovat, aby stanovené obvyklé ceny byly zdůvodnitelné a nezpochybnitelné. Toto je důležité zejména při soudních sporech, exekučních řízeních, privatizaci bytového fondu, aby byla vyloučena jakákoliv předpojatost, příp. podezření z korupčního jednání. Metodika obsahuje také výpočetní program s automatickým matematickým zpracováním zadaných dat, s možností přezkoumatelnosti výsledků.
The pricing of developer projects and housing is a broad area. Setting the right common price is important especially in case of court actions, execution proceedings, the privatising of housing, company mergers, capital investments in companies, estate settlements, liquidations etc. In all these cases substantial financial values are at stake and that is why it is necessary to have quality, correct factual grounds. The sole and at the same time most important basis is an expert opinion, which should guarantee an objective assessment of all circumstances that may influence the common pricing of property, in order to prevent any prejudice to the parties involved, or ensure there is no doubt in respect of possible graft. At present there is no methodology for common pricing of units (apartments and commercial premises) within a larger complex, which would take locality, placement, size, fittings, general state and other parameters that influence the price, into consideration. Yet it is common knowledge that the same unit will have a different price on the first floor, higher floors or top floor, window orientation and view, better surrounding area etc. It is also common that a larger unit with the same fittings and appurtenances will have a lower unit price than a smaller unit. The pricing in these cases is more intuitive, rather than based on analyses and reasoning. The dissertations´ aim was a methodology of pricing individual units in houses or larger complexes, which would simultaneously objectify subjective pricing, providing a rationale that would be unambiguous. This is important especially in case of court actions, execution proceedings or the privatising of housing, to preclude any bias or suspicion of corruption. The methodology also includes a software application that automatically computes input data and allows reviewing of results.
Description
Citation
VLČKOVÁ, I. Optimalizace postupu stanovení obvyklé ceny bytů v developerských projektech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2013-10-09
Defence
Předložená disertační práce splnila cíl, má velmi dobrou odbornou úroveň a její téma je aktuální. Výsledky jsou dobře použitelné ve znalecké praxi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO