Studium mechanizmu koroze žáruvzdorných materiálů v soustavě SiO2-Al2O3 taveninami a struskami s vysokým obsahem alkálií a vanadu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V této diplomové práci byla analyzována korozní vrstva, vytvořená na žáruvzdorné vyzdívce reaktorů pro zplyňování mazutu. Byl prováděn chemický rozbor pro zjištění obsahu SiO2, Al2O3, ZrO2, Fe2O3 a TiO2. Korozní materiál byl podroben rentgenové analýze a infračervené spektroskopii pro podrobnější zmapování chemického obsahu. Tato práce byla cíleně prováděna ke studiu vlivu mikrostruktury na mechanizmus a kinetiku statické koroze na materiál v soustavě SiO2-Al2O3.
In this diploma thesis was analysed layer of corroded material created on refractory lining of reactors for mazut gasification. Samples of corroded material were analysed for SiO2, Al2O3, ZrO2, Fe2O3 a TiO2. Corroded material was further analysed by x-ray and IR spectroscopy to acquire more precise data about chemical composition. This thesis studies the exact effect of microstructure on static corrosion kinetics in system SiO2-Al2O3.
Description
Citation
VRŠECKÝ, M. Studium mechanizmu koroze žáruvzdorných materiálů v soustavě SiO2-Al2O3 taveninami a struskami s vysokým obsahem alkálií a vanadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. RNDr. Vladimír Čech, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. RNDr. Zdirad Žák, M.Sc., CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Práce byla prezentována poměrně srozumitelně, přestože ne všechny výsledky byly jasně vysvětleny. Dotazy oponenta zodpověděl diplomant správně. Na dotazy členů komise reagoval diplomant relativně přijatelně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO