Měření ztrát feromagnetických materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
První část práce se zabývá základním rozdělením magnetických obvodů a materiálů, kterých se užívá pro jejich konstrukci. Následující část se zaměřuje na popis ztrát v magnetických obvodech. Nachází se zde popis hysterezních ztrát a vířivých ztrát. Kapitola obsahuje teoretické podklady pro matematický popis hysterezních a vířivých ztrát. Nachází se zde rozbor ztrát způsobených 1. harmonickou a přídavných ztrát, způsobených vyššími harmonickými. Třetí kapitola práce popisuje měření ztrát ve feromagnetických materiálech. Jsou zde popsány jednotlivé metody, které se používají. Čtvrtá a pátá kapitola práce je věnována praktickému měření hysterezních ztrát 1. fázového transformátoru a měření vířivých ztrát v tlumivce pomocí impulsní metody.
The first part of this thesis deals with the basic division of magnetic circuits and materials which are used for their construction. The next section focuses on the description of losses in the magnetic circuit. There is a description of hysteresis losses and eddy losses. The chapter contains the theoretical basis for the mathematical description of hysteresis and eddy losses. There is an analysis of the losses caused by the first harmonious and additional losses caused by harmonics. The third part describes the measurement of losses in ferromagnetic materials. There are all methods that are used. The fourth and fifth chapter is devoted to practical measurement hysteresis losses 1. phase transformer and measuring eddy losses in the inductor using the pulse method.
Description
Citation
SCHNABL, J. Měření ztrát feromagnetických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Wolf (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma: Měření ztrát feromagnetických materiálů. Student jednoduše vysvětlil různé magnetické materiály a popsal hysterézní a vířivé proudy. Následně podrobně popsal problematiku měření těchto ztrát pomocí různých metod. Těmito metodami se student zabývá na úkor stěžejních kapitol 5 a 6. Výstupem práce byl návrh dvou pracovišť a to pro snímání hysterézní smyčky pomocí osciloskopu a pro měření výřivých ztrát impulsní metodou. Pokládané otázky dokázal student vysvětlit a částečně zdůvodnit.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO