Iontoměničové membrány na bázi polyvinylalkoholu pro palivové články s polymerním elektrolytem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Palivové články jsou perspektivním alternativním zdrojem energie. Dosud používané kvalitní polymerní membrány Nafion® jsou velice drahé, proto se hledá náhrada. Tato práce se zabývá výrobou a zkoumáním vlastností Iontoměničových membrán na bázi polyvinylalkoholu. Tyto membrány byly zkompletovány do MEA struktury a zjištěny jejich elektrické a neelektrické vlastnosti.
Fuelcells are perspective alternative source of power. Currently used polymer electrolyte membrane. They have good qualities, but they are expensive. This is the reason, why we looking for alternative.This work deal with research qualities polymer electrolyte membrane based on Polyvinylalcohol. This polymer elecrolyte membrane asassembly to MEA structure and research qualities. This qualities based on electrical and non electrical value.
Description
Citation
BENČIK, O. Iontoměničové membrány na bázi polyvinylalkoholu pro palivové články s polymerním elektrolytem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Pospíšil (člen) prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jak byly měřeny výkonové křivky? Byla zjišťována změna vodivosti ke konci výkonové charakteristiky? Šel ovlivnit režim měřicí karty? Jaká byla logika pro označení jednotlivých membrán? Dají se membrány skladovat v suchém stavu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO