LABORARTORY BRNO

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
LABORARTORY BRNO- BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013, FAKULTA ARCHITEKTUYY VUT v Brně Objekt je navržen jako galerie architektury, moderního umění a designu s přidruženými provozy komerčního zaměření jako je kavárna, obchod odborných knih uměleckého charakteru s prodejem suvenýrů a prostory pronajímatelných kancelářských míst či plochy ateliéru. Navržený objekt reaguje na urbánní souvislosti v území a dotváří tak v současné době proluku na exponovaném místě. Řešený objekt reaguje svým hmotovým a tvarovým řešením na půdorysnou stopu vymezeného území, aby tak plně využilo potenciálu místa. Vstupy do objektu jsou při ulici Milady Horákové, taktéž vjezd pro zásobování a vjezd autovýtahu. Při ulici Koliště a v poloze nároží je objekt charakteristický zaoblenou fasádou bez otvorů, která tak tvoří bariéru proti nepřízni hluku z dopravy, ochranu proti přehřívání objektu, jelikož orientace stěny je na jiho- západ. Stěna však především vytváří z hlediska architektonicko- urbanistického clonu- vymezení a jasný názor na dění vně a uvnitř budovy. Pěti podlažní hmota budovy galerie je v hmotovém řešení a půdorysné stopě kompaktní. Tvarové řešení vychází z reakce na pohyb- ruh přilehlých ulic, což je zřejmé z půdorysů objektu. Charakterem řešení hmoty je princip ulity, která chrání- vymezuje a zprostředkovává klid pro koncentraci vnímaní umění. Zaoblení stěn také vychází v maximálně možné míře z principu zlatého řezu a v aplikaci Fibionaciho spirály, která se především propisuje do polohy vstupu a vnitřního auditoria. Kompaktnost tvaru je v posledním podlaží rozložena jak do dynamického zešikmení střechy s orientací k dominantám kostela sv. Jakuba a hradu Špilberku, tak ploch teras sloužích veřejnosti jako vyhlídkové místo. Kompaktnost tvaru a materiálové řešení dali stavbě charakter pevnosti s jasným urbánním vymezení vůči dopravnímu ruchu. Charakterem budovy je bariérová oblá stěna při ulici Koliště a v nárožní pozici k ulici Milady Horákové. Fasáda při ulici Milady Horákové je rozehrána čtvercovými otvory oken. V horním podlaží se objekt dynamicky otvírá městu. Výrazným prvkem je řešení vstupu, které návštěvníky, tak jako ulita šneka, vtahuje do vnitřního dění.
LABORARTORY BRNO-BACHELOR THESIS 2013 FACULTY ARCHITEKTUYY BUT      The building is designed as a gallery of architecture, modern art and design operations associated with commercial focus as a coffee shop, professional books artistic nature with the sale of souvenirs and leasable office space locations or areas studio.      The proposed building responds to the urban context in the area and completes the currently vacant lot in an exposed position. Of the building responds to its elevator weight and shape design with a footprint footprint defined territory in order to fully exploit the potential of space. Entrances to the building are at Milady Horakove, also supply entrance and driveway car elevator. When Koliště street corner position and the object is characterized by a curved façade without holes, forming a barrier against adverse traffic noise, protection against overheating of the object, since the offset is to the south-west. Wall, however, especially in terms of creating architectural and urban-aperture defining a clear view of what is happening inside and outside the building.     The five storey building mass is in a mass gallery solutions and compact track layout. Shaped solutions based on the response to movement-ruh adjacent streets, which is evident from the building floor plans. Character of the solution is the principle of mass shell that protects-defines and provides peace of mind for the concentration of the perception of art. Curved walls also based as far as possible from the principle of the golden section and the application Fibionaciho spiral that is mainly traced in the position of input and internal audiences. Compactness form is on the last floor spans both the dynamic slope roofs with the orientation of the dominant church. James and the castle Špilberg and terrace area serving the public as an observation point.       Compactness of shape and material solutions put construction strength of character with a clear definition to the urban traffic. Character of the building is rounded barrier wall on a street corner and Koliště position to Milady Horakove. The facade at street Milady Horakove is afoot square window openings. The upper floor is an object dynamically opens up the city. A distinctive feature is the entrance to visitors, as a snail shell, drawn into internal affairs.
Description
Citation
ČERVINKOVÁ, Š. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jiří Oplatek (předseda) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Karel Havliš (člen) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. Lukáš Pecka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-05-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO