Návrh autonomního zdroje energie s fotovoltaickým a větrným zdrojem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Schopnost akumulovat elektrickou energii je jednou z nejdůležitější a nejvíce se rozvíjející se oblastí v energetice. Současným problémem výroby elektrické energie z fotovoltaických zdrojů jsou kolísavé výkony dané množstvím slunečního záření dopadajícího na fotovoltaický panel a u větrných zdrojů jsou jejich kolísavé výkony způsobené povětrnostními podmínkami v dané oblasti. Tato jejich nevýhoda může způsobovat různé problémy v distribuční soustavě (zvláště jsou-li do distribuční soustavy dodávány vysoké výkony, platí pro systémy grid-on). Hybridní soustava (fotovoltaická elektrárna + větrná elektrárna) a akumulace elektrické energie z větší části řeší problémy výkyvů jejich výkonů, protože se navzájem doplňují. Tato práce je zaměřena na návrh a popis fotovoltaického a větrného zdroje a jejich akumulaci elektrické energie. Jedna z částí práce je určena k popisu známých a používaných akumulátorů elektrické energie. Dále je zde obecný návrh kooperujícího fotovoltaického a větrného zdroje, respektive jeho zhodnocení ve vztahu k distribuční soustavě. Závěrem je zhodnoceno použití hybridního systému (fotovoltaická elektrárna + větrná elektrárna) v praxi, jeho výhody a nevýhody.
The ability to accumulate electric power is one of the most important and the most developing field in power engineering. Contemporary problems of electric power production from photovoltaic and wind sources are their varying outputs set by the weather conditions. These disadvantages can cause various problems (particularly there are supplied outputs into distributional system that runs for on-grid systems). The hybrid system (photovoltaic + wind sources) and the accumulation of electric power solve the problems of their output fluctuation because they complement each other. This Bachelor’s Thesis is focused on the basic description of photovoltaic and wind sources and their electric power accumulation. One of the chapters is intended for the description of well-known and used electric power accumulators. There is also a general suggestion of cooperating photovoltaic and wind sources and its evaluation in the relationship to the distributional system. In the conclusion, there are evaluations of the hybrid system (photovoltaic + wind sources) used in praxis. There are also mentioned their advantages and disadvantages.
Description
Citation
BRŠŤÁK, J. Návrh autonomního zdroje energie s fotovoltaickým a větrným zdrojem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student odprezentoval výsledky své bakalářské práce. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího následovaly otázky z posudků, na které student váhavě, ale dostatečně odpověděl. V následné rozpravě student zodpověděl dotazy doc. Gureckého a doc. Račka ohledně vhodnosti použití fotovoltaického zdroje. Dále student odpovídal na dotazy doc. Mastného ohledně baterií, jejich regulátorů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO