Reprezentace znalostí pro expertní systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá možností použití predikátové logiky pro dedukci v systémech umělé inteligence. Výhody logiky prvního řádu jsou zejména v její relativně jednoduché algoritmizaci, kdy lze rozhodnout o platnosti či splnitelnosti věty zapsané pomocí predikátové logiky pouze pomocí formálních pravidel, tedy bez jakékoliv vazby na skutečné denotáty jednotlivých proměnných. V Expertních systémech se predikátová logika využívá k odvození pravdivých formulí ze zadaných axiomů, přičemž se do odvozování zahrnou i nově odvozené pravdivé formule. Jedná se o proces vyhledávání implicitních znalostí z explicitně zadaných axiomů.
The objective of this work is to analyze using of the first order logic for reasoning in knowledge based systems. Merit of the predicate logic is its relative simplicity in matter of algorithm development, where it is possible to decide about validity of a sentence written in first order logic language, by using formal rules without any connection to real meanings of logical variables. In Expert systems, the first order logic is used to derivate new formulas from given axioms, where previously derived formulas are included to the axioms as well. Its process of derivation of implicit believes from explicitly given facts.
Description
Citation
LEKEŠ, P. Reprezentace znalostí pro expertní systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Milan Žalman, CSc. (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky práce. Student zodpověděl otázky oponenta. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO