Vysokofrekvenční pulsace při provozu vodní turbíny

Abstract
Tato práce se zabývá problematikou modelování vysokofrekvenčních pulsací v čerpadlových turbínách, které způsobují vysokocyklické namáhání víka, spirály, rozváděcího a oběžného kola. Jsou zde navržena řešení pomocí přenosových matic pro trubice s konstantním a kuželovým průřezem. V práci jsou porovnávány varianty válcových a kuželových trubic, při změnách okrajových podmínek. Jsou zde porovnány modely PVE Dlouhé Stráně složené jen z válcových trubic vůči modelu s válcovými a kuželovými trubicemi.
This thesis is concentrated on mathematical modeling of high frequency pulsations in pump turbines, which are the source of high-cycle continuous stress of the spiral casing cover, wicket gates and runner. There are proposed the solutions using the transfer matrix for the tube with a constant and conical cross-section. The paper compares variations of cylindrical and conical tubes, changes in boundary conditions. There are the models of PSPP Dlouhé Stráně made only of cylindrical tubes comparing to the model with cylindrical and conical tubes
Description
Citation
KUBÁLEK, J. Vysokofrekvenční pulsace při provozu vodní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (člen) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-12-16
Defence
V průběhu obhajoby DDP doktorand seznámil komisi s podstatou a přínosy DDP. Přínos pro rozvoj vědy a techniky je vyhodnocen jako základ rozvoje vědního oboru, využívající matematických modelů pro hydraulické vysokofrekvenční problémy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO