Číslicové předzkreslovače pro linearizaci zesilovačů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje číslicové předzkreslení v základním pásmu užité pro linearizaci zesilovačů. Nelinearita je jednou z nevýhod výkonových zesilovačů a její redukce je z mnoha ohledů užitečná. Práce popisuje chování systému, který obsahuje: Zdroj dat, reprezentovaný modulátorem QPSK nebo OFDM, předzkreslovač, výkonový zesilovač (model nelinearity) a výpočet nových koeficientů pro adaptaci předzkreslovače. Systém je simulován v prostředí MATLAB a Xilinx (simulační program ModelSim). V závěru práce jsou výsledky porovnány, popsány a komentovány.
In this work I describe digital predistortion in baseband used for amplifier linearization. Non-linearity is one of the worst disadvantages of Power amplifiers and decreasing of its is useful from many reasons. Work examines system which contains: Data source, which is represented by QPSK or OFDM modulator, predistorter, Power amplifier (model of non-linearity) and unit used to update coeficients for predistorter adaptation. System is simulated in MATLAB and Xilinx (simulation by ModelSim). Results are compared, described and commented.
Description
Citation
KROUŽIL, M. Číslicové předzkreslovače pro linearizaci zesilovačů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO