LLC rezonanční měnič středního výkonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je prostudovat činnost rezonančních měničů. Práce je konkrétně zaměřena na návrh a realizaci LLC rezonančního měniče s výstupním výkonem přibližně 350 wattů. LLC rezonanční měnič je perspektivní řešení právě pro podobné aplikace. Jeho hlavní výhodou je, že spínací tranzistory pracují v oblasti nulového spínacího napětí, což snižuje ztráty a snižuje elektromagnetické rušení. V práci je ukázán detailní popis návrhu parametrů LLC rezonančního obvodu pro zajištění podmínky ZVS. Rozbor je založen na nahrazení usměrňovače a zátěže jejich ekvivalentním odporem použitím aproximace pomocí první harmonické složky a na předpokladu že proud výstupními diodami má sinusový průběh.
The aim of this diploma thesis is to study the resonant converters operation. This paper is concretely specialized to design and implementation the LLC resonant converter with output power about 350 watts. LLC resonant converter is prospective solution for similar applications. The general advantages are that the power MOSFETs are working on zero voltage switching condition, which reduce the switching loss and improve EMI performance. The detailed design for the LLC resonant tank characteristics presented in this paper, which fully guarantees the ZVS condition. This study is based on replacing the rectifier and load by an equivalent resistance applies the first harmonics approximation and the assumption that the current trough the diodes of the output rectifier has a sinusoidal waveform.
Description
Citation
PETRÁSEK, R. LLC rezonanční měnič středního výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student referuje o své diplomové práci a seznamuje komisi s dosaženými výsledky. Čtou se posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpovídá na dotazy oponenta. Probíhá rozprava o diplomové práci. Student reaguje na otázky a připomínky členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO