Model systému UMTS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Systémy s rozprostřeným spektrem jsou velmi rozšířené v mobilních a bezdrátových komunikacích. Mají velmi výhodné vlastnosti jako např. odolnost proti rušení a odolnost proti detekci a odposlechu. V první části diplomové práce jsou uvedeny vlastnosti těchto systémů s důrazem na systémy s přímým rozprostřením DS-SS. Dále jsou uvedeny základní popis sytému UMTS. Úkolem této práce bylo vytvořit v Matlab Simulinku model fyzické vrstvy systému UMTS, který by byl vhodný pro posouzení rušivých vlivů na přenášený signál. Pomocí vytvořeného modelu byly provedeny simulace, jejichž výsledky popisují závislost chybovosti BER na činiteli rozprostírání a poměru signál šum v přenosovém kanále.
Spread Spectrum Communication techniques have been widely used in mobile and wireless communications. They have very beneficial features like antijam and security (noise-like character, pseudorandom codes usage). At first, the features of Spread Spectrum systems are described with emphasis on the Direct Sequence Spread Spectrum (DS-SS) scheme. Main specifications of UMTS system are also introduced. The goal of this thesis was to create the model of a physical layer UMTS suitable for investigation of disturbing signals influences in Matlab Simulink. This model was used to measure how the Bit error rate (BER) is affected by the Processing gain and the Signal-to-noise ratio. Finally, two important charts which describe the relation of Bit error rate versus the Processing gain and the Signal-to-noise ratio have been plotted.
Description
Citation
SRDÍNKO, M. Model systému UMTS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) prof. doc. Ing. Pavel Pechač, CSc. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO