Modelování vlastností modelu HVS v Matlabu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce ve své teoretické části pojednává o modelu lidského vidění HVS (Human Visual System), který lze využít pro hodnocení kvality obrazu v oblasti televizní techniky. Byly popsány výpočty třech vybraných JND (Just Noticeable Difference) metrik, používaných pro hodnocení v HVS. V praktické části práce byl navrhnut a realizován simulační model v Matlabu, který je využitelný pro výpočet metriky JND z barevných a šedotónových obrazů a hodnocení v oblasti obrazových vzorků a frekvenčních koeficientů. Výsledky JND byly porovnány s dalšími objektivními metrikami hodnocení kvality obrazu (MSE, NMSE, SNR a PSNR). K vyhodnocení závislosti byly využity obrazy s rozdílně definovaným obsahem.
In theoretical part Diploma thesis deals with the model of human vision HVS (Human Visual System), which can be used for image quality assessment in TV technique area. It has been described calculations of selected JND (Just Noticeable Difference) metrics, used in evaluation of HVS. In practical part of the thesis it has been suggested and realized simulation model in Matlab, which may be used for evaluation of three JND metrics from color and grayscale images and evaluation in spatial a frequency domain. Results of JND models have been compared to another objective image quality evaluation metrics (MSE, NMSE, SNR and PSNR). For interpretation of dependencies it has been used images with different defined content.
Description
Citation
ŠEVČÍK, M. Modelování vlastností modelu HVS v Matlabu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) prof. doc. Ing. Pavel Pechač, CSc. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO