Bezdrátové zabezpečovací zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí bezdrátového zabezpečovacího systému pomocí standardu IEEE 802.15.4 ZigBee. Návrh se skládá z vytvoření topologie zabezpečovacího systému monitorujícího domácnost (rodinný dům) spárováním jednotlivých koncových zařízení s koordinátorem sítě, který poskytuje základní funkce pro vytvoření sítě. Koncová zařízení jsou použita pro posílání dat z teplotního senzoru DS1631 a magnetických spínačů koordinátoru. Na každém zařízení je zabudovaný ZigBee modul od firmy MeshNetics, který obsahuje mikroprocesor ATMega 1281 a AT86RF230 vysílač / přijímač pracující ve frekvenčním pásmu 2,4GHz. Systém reaguje na otevření / zavření dveří, oken a příliš vysokou teplotu. Pro vyvíjení uživatelské aplikace byl použit částečný ZigBee stack Open MAC, založený na vrstvě MAC (Media Access Control) a vrstvě PHY (Physical). Open MAC také obsahuje tři ukázkové aplikace ve zdrojovém kódu C, z nichž byla jedna upravena a použita pro vývoj vlastní aplikace pro komunikaci mezi modulem a snímači. Stejný návrh byl proveden s moduly od firmy Radiocrafts, ale nemohl být realizován. Všechny navržené desky byly zkonstruovány a testovány v PC programu Terminál.
This Master’s thesis deals with design and construction of a wireless security and surveillance system in ZigBee wireless networks (IEEE802.15.4). The design consists of creating a star network topology with intended monitoring of home area via end device boards paired with coordinator board, which provides basic networking functionality. End device is used to send data from a temperature sensor DS1631 and magnetic reed switches to coordinator. ZigBee module ZDM-A1281-A2 made by MeshNetics company embedded on each board contains a micro controller ATMega1281 and a transceiver AT86RF230 working in a 2,4GHz frequency band. System is able to notice of any door or window move actions and too high temperature. The non-fully functional ZigBee stack, which is called an Open MAC software, based on MAC (Media Access Control ) layer and PHY (Physical) layer from MeshNetics, has been used to develop the user software. Open MAC consists of three application samples in C code. One of them was modified by the user for an application of communication between the module and sensors. The same design with module RC2204AT made by Radiocrafts company was tested as well, but it couldn’t be executed. All developed boards have been constructed and tested via Terminal PC program.
Description
Citation
VÝBORNÝ, J. Bezdrátové zabezpečovací zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student referuje o své diplomové práci a seznamuje komisi s dosaženými výsledky. Čtou se posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpovídá na dotazy oponenta. Probíhá rozprava o diplomové práci. Student reaguje na otázky a připomínky členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO