Design cestovního automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Téma design automobilu jsem si vybral, protože mě baví prozkoumávání tvarosloví moderních automobilů. Vývoj designu v tomto odvětví mi připadá fascinující a velice mě baví slaďování dynamických tvarů a linek v jeden jednoduchý a elegantní celek. Největší svobodu bych v tomto směru měl pravděpodobně při navrhování sportovního automobilu, ale protože je to velmi časté téma, rozhodl jsem se pro koncept cestovního vozidla. Vozidlo jsem původně plánoval spíše jako futuristický koncept, takže jsem v navrhování vycházel především z ideových skic, ve kterých jsem se zaměřoval na celkový tvar a jeho dynamiku a až později jsem se soustředil na funkční prvky. Chtěl jsem vytvořit automobil, který byl překlenutím mezi osobními vozidly a minibusy, tedy automobil až pro osm cestujících. Snažil jsem se ho uzpůsobit, jak cestování na delší vzdálenosti, tak turistice, projížďkám po městě a pro potenciální využití taxislužbou. Značnou část exteriéru tedy zabírají okna, pro maximální výhled z vozidla. Krok tímto směrem znamená snížení pevnosti konstrukce, a proto jsem se snažil úměrně tomu zesílit nosné sloupky střechy, čímž vznikl netradiční vzhled kabiny. V návrhu jsem vycházel z nejnovějších technologií, které se objevily v konceptech předních automobilek - například tvarování skel a elektronické zatemňování oken. Jedním z nejvýraznějších prvků na automobilu jsou podle mého názoru světla. Ta jsou umístěna pod čelním sklem a jsou tak viditelná i shora při pohledu na kapotu. Čelní sklo se přelívá přes světla v jednolité ploše, která pokračuje na střechu. Tato plocha je narušena pouze hranou nad světly a několika konstrukčními spárami. Pod světly je vyhrazen prostor pro motor. Ten by byl částečně viditelný skrze čelní prosklenou plochu.
I chose car design, because I like to discover modern car accidence. I find developmnet in this part of design fascinating. I’d probably have most freedom while designing a sport car, but since its very popular theme among students, I went with car for traveling. At first I wanted to create a futuristic concept. So I mostly did just idea sketching, while focusing on dynamic shape. Later I started to add more functional aspects to the design. I wanted to create automobile, that would bypass private cars and minibuses. I tryed to make my car flexible for traveling even longer distances, also sideseeing and city transport, therefor big part of exteriour is covered by windows, which leads to weaker cabine. Thats why I made firmer side posts to support the roof. While designing I was influenced by recent concepts and latest technologies, that were presented by leading automobile companies, such as electric glas and glas shaping. I believe one of the most interesting parts on my car is the headlights, that are situated under the front window surface. The headlights and also partialy the engine is visible from above through the frontal glass hood.
Description
Citation
DUCHEK, T. Design cestovního automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design
Comittee
doc. MgA. Mikuláš Macháček (předseda) akad. soch. Zdeněk Zdařil (člen) MgA. Matěj Říčný (člen) MgA. Markéta Hanzalová (člen) Mgr. Art. Žaneta Kögler (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO