Vyrovnání dat a detekce chyb v měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V průmyslových a energetických zařízeních je využíváno provozních data k řízení provozu a jeho optimalizaci. Data poskytnuté měřením, jsou ale zatíženy chybami plynoucími z nejistoty měření (nepřesnosti měřících přístrojů). Vyrovnáním dat (data reconciliation) obdržíme přesnější hodnoty, které nám poskytnou možnost lepší optimalizace a dosažení vyšších ekonomických zisků. Cílem této bakalářské práce bylo seznámení se s problematikou vyrovnávání dat měření a detekcí chyb v měření. Tato práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická, popisuje chyby měření, metody řešení pro vyrovnání dat a statistické testy pro detekci hrubých chyb. Druhá část je praktická ukázka vyrovnávání dat na dvou modelových příkladech, u kterých jsou prezentovány výsledky vyrovnávání a celé řešení i s postupem se nacházejí v příloze.
Operational data are used for control and optimization of a process in industrial and energy plants are used. Data provided from measurement are affected by errors arising from uncertainty of measurement (imprecision of measuring instruments). Data reconciliation provides us more precise variables which give us the opportunity to better optimize and achieve higher economic gains. The objective of this bachelor's thesis was to study the issue of data reconciliation of measurement and gross error detection in measurement variables. This work is divided into two parts. The first part is theoretical, describing measurement errors, solution methods for data reconciliation and statistical tests for gross error detection. The second part is a practical demonstration of data reconciliation on two examples. The results of reconciliation and the solution procedure are included. Complete procedure can be found in the Annex.
Description
Citation
NOVÁČEK, A. Vyrovnání dat a detekce chyb v měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Richard Nekvasil, Ph.D. (člen) Ing. Andrea Tabasová, Ph.D. (člen) Ing. David Jecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO