Ejektory a jejich využití v průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce má za cíl seznámit čtenáře s ejektorovými čerpadly. Popisuje jejich princip činnosti, výhody a nevýhody a problematiku jejich použití v různých aplikacích. Hlavní nevýhodou ejektorů je jejich nízká účinnost, a tak je jejich využití možné jen v natolik specifických aplikacích, ve kterých není účinnost rozhodujícím faktorem. Proto jsou dále uvedeny příklady použití různých typů ejektorů v průmyslových procesech. Na těchto příkladech jsou v neposlední řadě demonstrovány všechny obtíže a důvody, proč je pro danou aplikaci výhodnější použít právě ejektor, a nikoli jiný typ čerpadla. Tato práce se dále zabývá návrhovými metodami ejektorů a na ukázkovém příkladě porovnává vhodnost jejich použití. Ukazuje se, že ne všechny metody jsou pro návrhy ejektorů vhodné, neboť velmi záleží na předpokládaném tvaru řešeného ejektoru. Na závěr je porovnána i energetická náročnost ejektoru oproti běžným odstředivým čerpadlům a prokázána energetická nevýhodnost ejektorů.
This work aims at introducing ejector pumps. It describes the working principle, advantages and disadvantages and restrictions of their usage in various applications. Main disadvantage of ejectors is the low efficiency which limits the usage only in specific applications where it is not considered to be a crucial factor. Therefore, examples of usage of various ejectors in industrial processes are listed further. Last but not least, in these examples are also demonstrated difficulties and reasons why it is favourable to use an ejector rather than other types of pumps. Further off, this work deals with design methods of ejectors and compares their suitability. It appears that not all the methods are suitable for ejector design, because it depends greatly on presumed shape of a certain ejector. In the end, there is compared energy intensity of an ejectors and common centrifugal pumps and confirms energy disadvantage of ejectors.
Description
Citation
ZEJDA, V. Ejektory a jejich využití v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Richard Nekvasil, Ph.D. (člen) Ing. Andrea Tabasová, Ph.D. (člen) Ing. David Jecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO