Dům umění města České Budějovice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Historické jádro Českých Budějovic je proslulé svým gotickým urbanismem v čele s rozlehlým čtvercovým náměstím. V centru města či v jeho těsné blízkosti však můžeme nalézt řadu nepříliš optimálně využívaných lokalit s velkým potenciálem, jejichž přestavbou může dojít ke zvýšení kvality veřejného prostoru města a ke zvýšení hustoty zastavění. Prostřednictvím diplomové práce jsem se rozhodl pokusit definovat tyto lokality a iniciovat veřejnou diskuzi nad jejich podobou. Práci jsem rozdělil do dvou semestrů, kdy v zimním jsem se zabýval výběrem vhodných lokalit; vytipováno bylo 8 míst zralých pro přeměnu, ze kterých nakonec vzešly 3 testovací projekty zpracované do úrovně urbanistického konceptu. Následně na základě této práce jsem na začátku letního semestru zvolil jednu konkrétní lokalitu – Senovážné náměstí – a původní vizi jsem rozvedl do projektu diplomové práce.
The historical core of České Budějovice is famous for its gothic urbanism with a large main square. But in the city center or not far away, we can find a number of not very well utilized sites with great potential. Their reconstruction and new use may improve the quality of public space and could increase the city density. Through this thesis, I decided to try to define these sites and initiate a public debate over their appearance. The work was divided into two semesters, while in the fall semester I dealt with the selection of suitable sites; short list consists of 8 areas suitable for transformation, from which emerged 3 test projects processed to the level of the urban concept. Subsequently, on the basis of this projects I worked in the spring semester on one particular area - Senovážné Square – and I transformed the original urban vision into the thesis project.
Description
Citation
CHMEL, Z. Dům umění města České Budějovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Miloš Klement (předseda) prof.Ing. Miloslav Pavlík, CSc. (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) Ing. arch. Lenka Kropšová (člen) Ing. arch. Pavel Šrubař (člen)
Date of acceptance
2013-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO