Městská knihovna, Lausanne

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem diplomové práce je urbanistický a architektonický návrh městské knihovny v Lausanne, konkrétně v bývalém průmyslovém areálu Séveline. Čtyři podlouhlé linie domů jasně napověděly jednoduchému konceptu, který dotvoří již vymyšlenou strukturu celého Sévelinu. Dva domy, obchodní centrum v jižní části, bezprostředně lemované kolejemi a novou zastávkou metra. Druhý dům v severní části, v kterém se nachází nové kulturní ohnisko – městská knihovna. Ulice mezi domy se promění v městskou třídu, která bude sloužit především pro pěší a případné nutné zásobování. Knihovna je navržena jako jeden dům. Jedná se o pěti podlažní objekt (jedno podzemní patro) o rozměrech 98 x 27 m. Hmota domu je prořezána velkou vstupní halou a podlouhlým světlíkem, který přivádí do knihovny horní světlo. Hlavní komunikační propojení tvoří eskalátory ve dvojím směru. V rozích stavby na severní fasádě jsou dvě betonová jádra s únikovým schodištěm, výtahy a toaletami. V západní části domu je ve třetím a čtvrtém podlaží převýšený prostor přes dvě patra.
The subject of my diploma project is urbanism and architectural design of the city Library in Lausanne, specifically in previous industry area Séveline. Four long line of houses brought easy concept that complete actual structure whole Séveline. Two houses, a shopping center in south part in contact with the new metro station. The second house in the north part, in which se located the new cultural center – the city library. The street between houses will be transformed into urban street that will be mainly for pedestrians or necessary supplies. The library is designed as a single house. It is a five storey building (one ground floor) with dimensions of 98 x 27 m. Mass of the library is cut through a large entrance hall and long skylight that brings light to the library. The main communication connections are escalators in two directions. In the corners of the building are two concrete cores with an escape staircase, elevators and toilets. In the western part (third and fourth floors) of the house is space over two floors.
Description
Citation
KLINKOVSKÝ, L. Městská knihovna, Lausanne [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Marek Štěpán (předseda) doc. Ing. arch. Jan Jehlík (člen) Ing. arch. Pavel Jura (člen) Ing. arch. Viktor Rudiš (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO