Návrh automatického pohonu kostelních zvonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem výrobou a otestováním univerzálního automatu pro pohon kostelních zvonů. V rešeršní části jsou shrnuty informace o zvonech, jejich použití a vlastnosti. Dále jsou analyzovány možnosti pohonů, jejich spouštění a spínání. Na základě výběru motoru je navržen řetězový převod a celá sestava je vyzkoušena za pomocí PLC. Byla navržena unikátní řídící jednotka založená na modulárním designu, pro kterou byly navrženy vhodné snímače natočení založené na magnetickém enkoderu. Celá soustava byla nakonec ověřena na třech zvonech Evangelického kostela v obci Klobouky u Brna.
The Diploma thesis describes the design, manufacture and testing of a universal automation machine for church bells. The research section summarizes the bell, way of use and properties. The drives and their starting and power switching characteristic are analyzed. The chain drive based on the selected engine and the whole assembly is designed and tested by using PLC. Unique controller based on a modular design was designed. Sensors based on magnetic rotary encoder were also created for this unit. The entire circuit was tested on three evangelical church bells in the town Klobouky u Brna.
Description
Citation
ZAJÍC, J. Návrh automatického pohonu kostelních zvonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (předseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student v prezentaci představil svoji diplomovou práci na téma zaměřené na ovládání kostelních zvonů. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího diplomové práce odpověděl na dotaz položený oponentem. Komise vysoce hodnotila i fakt, že výsledky jeho práce jsou použity v praxi. Po doplňujících otázkách ostatních členů komise bylo celé jeho vystoupení hodnoceno výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO