Imaginární krajiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Obrazy vznikaly spojením atmosféry a vizuálních fragmentů mých snů a představ (imaginací), kdy jsem se zároveň snažila vyjádřit i pocit, který vizi provázel. Ne vždy však zdrojem inspirace byl vizuální zážitek. V několika případech jsem si byla schopna uchovat pouhý pocit atmosféry, se kterým jsem dále pracovala. Tvoření nových imaginárních světů, krajin, mě přirozeně dovedlo ke sci fi tématice. Kdy jsem se nechala inspirovat myšlenkou invazí a okupací, nebo zrodem nových civilizací. V obrazech se začaly objevovat vesmírné imaginární stroje nebo organismy okupující onu krajinu. Obrazy nejsou pouhým záznamem mé imaginace, pocitů nebo vizuálního zážitku snů. Pracovala jsem s reakcí diváka, s jeho vlastní představivostí. Tuto jeho imaginaci jsem podpořila imaginativní vizualitou pláten. Obrazy mají za úkol, ne přepsat a zprostředkovat pouhý můj zážitek, ale vyvolat vlastní imaginaci v divákovi. V průběhu práce jsem se začala cítit limitovaná tradičním pravoúhlým formátem obrazů. Převzala jsem tedy obrysové tvary skic oněch scifi stroječků, organismů, a formát jim přizpůsobila.
In the paintings of my bachelor work I'm inspired by the visuality of my dreams and the atmosphere of them. I was painting my imaginations of the imaginary worlds and landscapes. That naturaly pushed me in the sci fi theme. I used some cosmic objects and machinery I created by myself just for this case. This machinery or organisms are occupy the landscapes. I was not painting just my ideas but I was trying my paintings to give rise to imagination of the viewer. I should refer to inspiration by surrealism, especialy by the work of Josef Šíma and Toyes. Some connection is also with the Miroslaf Štolfa´s work.
Description
Citation
HUDCOVÁ, V. Imaginární krajiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) doc. MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) MgA. Jiří Franta (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO