Tělo (intimita)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Touto sérií navazuji na mou předchozí tvorbu, ve které se zabývám ženským tělem. Zachycuji tělo v intimních momentech -avšak šifruji ho, aby ho už skoro nebylo znát. V obrazech využívám lehkou ironii a nadsázku. V této sérii pracuji s ženským tělem jako s objektem voyera,který kulatým průhledem čočkou, dalekohledem, nebo fotoaparátem ženu pozoruje. Vše ale udržuji v abstrahované a stylizované poloze. Pracuji s šifrou, díky které vnímáme zprvu obraz jako barevné a tvarové malířské formy pozvolna rozkrývající ženské tělo. Využívám větší míru abstrahovanosti, kdy formy těla balancují na hraně mezi figurálností a abstrakcí. Baví mě moment, kdy v obraze není vše čitelné na první pohled. Chci, aby divák tělo hledal, objevoval a zkoumal. Nejde mi o zachycení krásy těla, ani jeho reálné vizuální podoby. Pracuji spíše s lehkou ironií voyeurských pohledů právě zvolením některých deformací částí těla.
With this set I am following my previous work in which I was occupying with woman body. I catch body in intimate moments – but I encode it, so it is almost not obvious. I use light irony and exaggeration in my pictures. In this set I work with woman body as a object of voyer, who observes the woman with a peephole, lense, field glass or camera. But I keep it all in abstract and stylized position. I work with code, thanks to which we at first perceive the picture as colourful and shaped painting forms that gradually show womans body. I use bigger ammount of abstract, when forms of the body balance at the edge between figural and abstract. I enjoy the moment when there is not everything visible at the first sight in the picture. I want the viewer to look for the body, observe it and explore it. I do not aim for catching the beauty of the body or is real visual shape. I work with light irony of voyeur looks by using some deformations of the body parts.
Description
Citation
KOJETSKÁ, M. Tělo (intimita) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) doc. MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) MgA. Jiří Franta (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO