Analýza variability intronů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá genovou expresí, významem a charakteristikou intronů a metodami jejich rozpoznávání. V praktické části se zaměřuje na analýzu intronů zvolených genů a vyhledávání konzervativních sekvencí . Nejprve je rozebrána struktura nukleových kyselin a popis jejich chemických a fyzikálních vlastností a genová exprese, její jednotlivé kroky – transkripce, posttranskripční úpravy a translace. Dále se práce zaměřuje na význam intronů, teorie jejich evoluce, podobnosti mezi různými skupinami organismů a některé metody jejich vyhledávání. Praktická část se zabývá analýzou počátečních a koncových oblastí intronů a ověřování konzervativnosti hraničních dinukleotidových sekvencí, dále analýzou hraničních oblastí intron – exon a exon - intron a dále se snaží navrhnout nové potenciálně konzervativní sekvence – motivy, vyhledat je a ověřit jejich konzervativnost.
This bachelor thesis reviews genetic expression, the main characteristics of introns, their importance, and the methodology of their recognition. Practical part focuses on intron variability analysis and conservative sequences searching. In the beginning, there is a structure of nucleic acids with their chemical and physical characteristics reviewed, follow by gene expression description with all steps – transcription, posttranscriptional splicing and translation. Afterwards, there is an analysis of introns importance, introns evolution theories and similarities among different organisms mentioned, follow by some introns recognition methods. Practical part is focused on the initial and terminal regions of introns and conservative dinucleotide sequences verifying. The thesis studies intron – exon and exon – intron boundaries. The last part tries to suggest new potentially conservative sequences – patterns, search for them and check their conservativeness.
Description
Citation
KUKAČKOVÁ, H. Analýza variability intronů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Leinveber (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO