Výroba kotevního prvku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Kotevní prvek slouží k uchycení terasového prkna na hranol nosné konstrukce. Je vyráběn z ocelového plechu 11 375.20 tloušťky 2 mm s výrobní sérii 150 000 ks/rok. Z variantního řešení byla jako nejoptimálnější technologie výroby zvolena kombinace stříhání s ohýbáním ve sdruženém nástroji. Na základě technologických a konstrukčních výpočtů byl navržen nástroj se spodním přidržovačem v místě ohybu, pro které byla zpracována základní výkresová dokumentace. Z celkové tvářecí síly a práce byl pro výrobu zvolen lis LEN 40 C (výrobce TOMA INDUSTRIES s.r.o.) se jmenovitou silou 250 kN. Z ekonomického zhodnocení byly stanoveny nutné výrobní náklady jedné součásti a dle bodu zvratu se výroba stává ziskovou pro sérii větší než 89 196 ks.
A wall clamp is used for attachment of terrace board to supporting structure. The discussed part is manufactured from sheet metal 11 375.20 which is 2 mm thick. The production series will be 150,000 pieces per year. A combination of shearing and bending in the combined tool was selected from a variant solution as the most suitable technology of manufacturing. Based on technological and structural calculations, a tool was designed with lower pressure pad at the bend point. For this tool was also made fundamental drawings. In view of the total moulding force and work, LEN 40 C press with the nominal force 250 kN (manufactured by TOMA INDUSTRIES s.r.o.) was selected. Necessary manufacturing costs of one part were determined from an economic evaluation. According to a break-even point, the manufacturing becomes profitable for a series of more than 89 196 pieces.
Description
Citation
MALEČEK, M. Výroba kotevního prvku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) prof. Ing. Radko Samek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací a odpověděl na otázky oponenta. Studentovi byly kladeny otázky: 1. Jak byla stanovena výrobní dávka 150 000 ks? 2. Jak bylo stanoveno využití materiálu svitku? 3. Jaké by bylo další zpracování zadaného dílu? 4. Čím by se kontrolovaly předepsané rozměry na výkresové dokumentaci? 5. Proč byla navrhnuta dělená střižnice?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO