Dělení materiálů bezodpadovými technologiemi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce obsahuje literární studii o bezodpadových technologiích dělení kovových materiálů. Jsou zde popsány technologie stříhání plechů, tyčí, sochorů, profilů a trubek. Dále dělení materiálů laserem, plazmou a vodním paprskem. Popis každé metody se skládá z fyzikálního principu a použití v praxi, včetně uvedení používaných technologických zařízení. U uvedených technologií je v práci uveden souhrn hlavních výhod a nevýhod při použití v malosériové nebo velkosériové výrobě.
Thesis contains literary review of wasteless metal cutting technologies. Technologies of shearing sheets, rods, bars and pipes are described, as well as laser, plasma and water jet cutting. The description of each of these methods consists of both physical principle and practical use, including examples of technological devices. Furthermore, main advantages and disadvantages of each method are discussed with regard to small batch or mass production.
Description
Citation
VORÁČEK, M. Dělení materiálů bezodpadovými technologiemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil komisi se svojí závěrečnou prací a odpověděl na otázky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: 1. Jakým způsobem se upravuje tyč, aby ji bylo možné uchytit do dělícího nástroje? 2. Jaká je kvalita plochy střihu při dělení tyče? 3. Co ovlivňuje polohu a velikost elipsy v průběhu střižné síly (v BP obr. 10)? 4. Jaká je jednotka střižné síly? 5. Jaký je rozdíl v kvalitě střižné plochy u dělění materiálů s použitím kotoučových nožů? 6. Jaký velký je "podřez" (kolmost střižné plochy) při použití technologie řezání laserem, vodním paprskem a plazmou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO