Aktivní snímače pro zjišťování okamžitých hodnot napětí a deformací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Snímače používané v technické praxi jsou děleny do různých skupin. Jednou z nich jsou aktivní snímače, do kterých patří indukční, fotoelektrické, termoelektrické, pyroelektrické a piezoelektrické. Na základě literární studie jsou prvně uvedeny základní pojmy týkajících se obecných vlastností snímačů, jejich zařazení v měřícím procesu a poté popisuje jejich základní rozdělení, jednotlivé principy funkce, závislosti a charakteristiky, konkrétní příklady použití v technologické praxi a v neposlední řadě jejich výhody a nevýhody.
Sensors used in engineering are divided into different kind of groups. One of them are an active sensors, which include inductive, photoelectric, thermoelectric, pyroelectric and piezoelectric. Based on literary study there are introduced, on the first place, the basic concepts related to the general characteristics of sensors, their inclusion in the measuring process and then describes the basic division, each operating principles, dependence and characteristics, specific examples of the applications in technological process and finally their advantages and disadvantages.
Description
Citation
VYCHOPEŇ, P. Aktivní snímače pro zjišťování okamžitých hodnot napětí a deformací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil komisi se svojí závěrečnou prací a odpověděl na otázky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: 1. Jaké veličiny se dají měřit pomocí aktivních snímačů? 2. Jaké je jiné pojmenování pro aktivní a pasivní snímače? 3. Na jakém principu pracují piezoelektrické snímače? 4. Co jsou to snímače „MEMS“?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO