Metody akvizice pro DCE-MRI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci popisuji základy měření magnetickou resonancí. Zamě-řuji se především na metody DCE-MRI s T1 váhováním o¬brazu. Zmiňuji základní kon-trastní látky užívané v MRI zobrazování. Popisuji vybrané pulsní sekvence, se kterými dále pracuji v praktické části - experimentální měření koncentrace kontrastní látky ve vzorku. Sestavil jsem akviziční protokoly pro experiment. Praktické měření se bude provádět na 1,5 T silném magnetu na pracovišti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Dále jsem rozšířil stávající software o funkce pro zpracování IR TurboFLASH dat a perfusní analýzu časových sekvencí a její vyhodnocení. V závěru provádím disku-si zpracovaných naměřených dat.
In my master’s thesis I describe basics of magnetic resonance measurement. I focus on methods of DCE-MRI with T1 weighting image. I mention some basic contrast agents which are used in MRI imaging. I describe some of pulse sequences which are used in experimental part of my thesis. There I measure contrast in the sample. The measurement is performed in accordance with an acquisition protocol I have proposed. The experiment part was realized on 1.5 T magnet at Masaryk Oncological Institute in Brno. I improved software which is use to research of MR IR TurboFLASH’s data and made software which is use to evaluation perfuse analysis ours measured sequences. At the end I made a discussion about gained facts.
Description
Citation
KUDLIČKA, P. Metody akvizice pro DCE-MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Chmelař položil otázku: jaké byly používané hadičky pro hodnocení průtoku a objemů. Mgr. Raudenská položila otázku: jak byly vybírány filtry z hlediska nejlepší simulace lidské tkáně. Doc. Kolář položil otázku: jaké parametry byly odhadovány, kromě toku a objemu. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO