Zpracování obrazů ultrazvukového zobrazovacího systému GE VingMed System FiVe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřen na deznámení se s principem ultrazvukových zobrazovacích systémů a jejich módů a možnosti odšumění dat získaných pomocí těchto zobrazovacích systémů. Dále se tato práce zaměřuje na odstranění šumu typu speckle, který má u ultrazvukových zobrazovacích systémů největší podíl na šumu v naměřených datech. Jsou zde popsány pokročilé metody filtrace, a to hlavně modifikace mediánového filtru, jako například upravený hybridní mediánový filtr a modifikace filtru využívající anisotropní difůze a to zobecněné Perona-Malik anizotropní difúze využívající funkce omezené odlišnosti. Tyto dva filtry jsou testovány na uměle zašuměných datech a datech naměřených pomocí ultrazvukového zobrazovacího systému GE VingMed System FiVe. Dále je zde popsán program pro filtrování a zobrazení ultrazvukových dat naměřených výše zmíněným systémem.
The master thesis is focused on the principle of ultrasonographs and their modes, and ways of denoising data obtained by ultrasonographs. This project will also concentrate on removing the speckle noise, because the speckle noise has the largest share of the noise in the measured data in ultrasonographs. The other main objective was to describe advanced methods of filtration, especially the modifications of the median filter, such as the modified hybrid median filter and modification of the anisotropic diffusion, namely generalizing Perona-Malik anisotropic diffusion using restricted dissimilarity functions. These two filters were tested on images with artificial noise and on data captured using the ultrasound system GE VingMed System FiVe. Also, the program for filtering and display filtered ultrasound data captured by GE VingMed System FiVe is described.
Description
Citation
POKORNÝ, P. Zpracování obrazů ultrazvukového zobrazovacího systému GE VingMed System FiVe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Jiří Fajkus, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Mgr. Hemzal položil otázku: Problémy související s použitím daných filtrů. Prof. Jan položil otázku: Jaký způsob byl zvolen k umělému zašumění obrazů? Jaké vlastnosti měl tento šum? V kterém kroku probíhala filtrace obrazů? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO