Počítačové modelování metamateriálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá metamateriálovými strukturami. Což jsou periodické struktury, které mohou mít permitivitu nebo permeabilitu, popřípadě oba tyto parametry, záporné. Je provedeno testování na třech základních strukturách: Split Loop Array; Spiral Array a Double Spiral Array. Pro každou strukturu je vytvořen disperzní diagram a jsou sledovány S – parametry. Testování je prováděno v komerčním software Ansoft High Frequency Structure Simulator a CST Microwave Studio. Sledují se zádržná pásma těchto struktur a kdy se struktura chová jako left – handed medium nebo right – handed medium. Výsledky jsou porovnány s výsledky v literatuře.
The diploma thesis deals with metamaterial structures. Metamaterials are periodic structures, which have got permittivity or permeability, eventually both parameters, negative. Test is applied on three basic structures: Split Loop Array; Spiral Array a Double Spiral Array. For each structure is made dispersion diagram and are monitored S – parameters. Test is run in Ansoft High Frequency Structure Simulator and CST Microwave Studio software. Are monitored bandgaps and when structure is as left – handed medium or right – handed medium. Results are compared with results in literature.
Description
Citation
BERAN, J. Počítačové modelování metamateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) prof. doc. Ing. Pavel Pechač, CSc. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO