Nová nábřeží - urbanistická studie přestavby vybraného území podél řeky Svitavy v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Tato práce navazuje na dva předešlé semestry, kdy jsem se s kolegyněmi Bc. Lenkou Gulačovou a Bc. Zdeňkou Sedlákovou zabývala analýzou řeky Svitavy v Brně, jejími hodnotami a problémy a následným potenciálem využití. Je důležité zmínit, že tato diplomová práce nemá tradiční formát urbanistické studie. Práce přesahuje do teoretické roviny, kde se věnuje problematice nábřeží, řece v městském prostředí a zejména řešení brownfieldů, které jsou pro Posvitavskou zónu velmi typické. Pro tuto práci jsem zvolila nejsevernější část řeky Svitavy v Brně. Jedná se o tři lokality, jejichž ústředním motivem jsou ostrovy a brownfieldy. Oba tyto fenomény mají své hodnoty, problémy, ale zároveň velký potenciál. Na vytipovaných lokalitách (Obřany, Maloměřice, Husovice) se snažím ilustrovat možnosti, které jsou zobrazeny v podobě zásahů. Zvolené lokality na sebe kontinuálně navazují a jsou protkány sérií zásahů, které zlepšují kvalitu území.
The project follows two previous semesters when the analysis of river Svitavy in Brno was elaborated together with colleagues Lenka Gulačovou and Zdeňka Sedláková. It dealt with the river's values and potential problems and subsequent recovery. Important aspect of the thesis is that it does not have the traditional form of urban study. The project extends into the theoretical plane, which is dedicated to the waterfront, the river in an urban environment and in particular to the issues of brownfields, that are substantial for the area of Svitava river. For this work I chose a site located close to the northern edge of the city (Obřany, Maloměřice, Husovice). Three sites are selected, their central motifs are islands and brownfields. Both of these phenomena have their values, problems, but also large potential. At selected locations (Obřany, Maloměřice, Husovice) I try to illustrate the options that are presented in the form of interventions. Selected locations continually follow each other and are connected by a series of interventions that improve the quality of the space.
Description
Citation
PIŠOVÁ, L. Nová nábřeží - urbanistická studie přestavby vybraného území podél řeky Svitavy v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Zbyněk Pech (předseda) Ing. arch. Eva Eichlerová (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO