Akustická holografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis a postup při bezkontaktní identifikaci zdroje zvuků pro blízká i vzdálená pole. Principy jednotlivých metodik akustické holografie jsou zde stručně popsány a pro detailnější uvedení do problematiky, tedy až na úroveň tvorby samotných algoritmů, jež jsou „jádrem“ softwarového vybavení měřicích sestav, bych chtěl odkázat na uvedené reference, z nichž jsem v průběhu studia čerpal. První kapitola je koncipována jako uvedení do „světa akustiky“. Jsou zde popsány základní poznatky a principy šíření zvuku v prostoru a jejich matematické pojetí v čase. Pro tento popis bylo nezbytné definovat veličiny a jejich jednotky, aby byl čtenář uveden do celé problematiky. Následně jsou popsány používané senzory a jejich konstrukce či fyzikální podstata funkce při samotném měření. Dále jsou zde zmíněny techniky akustické holografie používané v praxi. Jedná se především o metody NAH (Nearfield Acoustical Holography) a SONAH (Statistically Optimised Nearfield Acoustical Holography) aplikované na blízké pole. Pro rekonstrukci vzdáleného pole je uveden princip metodiky Beamforming a ručního měření intenzitní sondou. Závěr je soustředěn na konkrétní aplikaci těchto metod a to na spalovací motory osobních automobilů.
This bachelor´s thesis is focused on description and process during contactless identification of sound source for near and far field. Principles of individual methods of acoustic holography are relatively shortly described and for details of this problem (on the level of algorithm of software equipment) you can see the references below thesis, which were the basic theory of my study. The introduction was conceived like description of “acoustics world”. You can find the basic information and principles about sound propagation in space and their mathematical contain at time. For this it was essential to define quantity and their units. Subsequently there is inventory of used sensors and their own construction for this measurement. Next chapter point to some techniques of acoustic holography used in practice. It includes mainly a method NAH (Nearfield Acoustical Holography) and SONAH (Statistically Optimised Nearfield Acoustical Holography) used for near-field. For reconstruction of far-field is shown principle of a method of Beamforming and manual measurement by intensity probe. The ending is focused on a concrete application these methods on combustion engines of cars.
Description
Citation
VACULA, J. Akustická holografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) prof. Ing. František Bauer, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student Jan Vacula seznámil podrobně zkušební komisi s průběhem řešení a obsahem své bakalářské práce. Zodpověděl otázky oponenta v tomto pořadí: 1) Jakou z Vámi uvedených metod byste vyhodnocoval motorový prostor osobního automobilu? 2) Uveďte nejčastěji užívané tvary mikrofonních polí a příklady jejich použití?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO