Stříhání součástí s vyšší přesností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním tématem práce je technologie přesného stříhání s nátlačnou hranou, která byla zvolena jako nejvhodnější řešení. Cílem je návrh a zhodnocení technologičnosti zvolené sou-části, návrh konstrukčního řešení nástroje a ekonomické vyhodnocení celého projektu. Řetězové kolo bylo navrženo z konstrukční oceli 11500, parametry byly zhodnoceny jako vhodné. Nástroj byl navržen jako postupový pro jednořadé rozvržení výstřižků s pohyblivým střižníkem, nátlačná hrana je umístěna jak na střižnici tak na přidržovači. Lis byl zvolen na základě vypočtené střižné síly, od firmy Feintool. Při zvolené dávce 500000 ks byla vypočtena cena jednoho výstřižku 5,1 Kč.
The main topic of this thesis is the fineblanking technology with a vee-ring which was chosen as the most suitable solution. The aim is a design and an assessment of technologicity of the selected component, a draft of the structural design of the tool and an economic evalua-tion of the project. The chain wheel has been designed from structural steel 11500; parameters have been evaluated as appropriate. The instrument has been designed as two-station progressive tool for single-row layout of the fineblanked parts with a moving punch; the vee-ring is positioned both to the blanking plate and to the vee-ring plate. The press was chosen on the basis of the calculated shearing force by Feintool Company. At the selected batch 500,000 units, 5.1 CZK per fineblanket part has been calculated.
Description
Citation
STEINER, J. Stříhání součástí s vyšší přesností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Stanislav Rusz, CSc. (předseda) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student seznámil komisi se svojí závěrečnou prací a odpověděl na otázky oponenta. Dále odpověděl na otázky: 1. Proč je u střižníku a střižnice volena jiná velikost tolerančního pole? 2. Jak byla volena výška přidržovače? 3. Jakým je rozdíl mezi materiálem s označením „11500“ a „12050?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO