VYBRANÉ PROBLÉMY ZNALECKÉ ANALÝZY SPATŘENÍ CHODCŮ ŘIDIČEM VOZIDLA ZA VIDITELNOSTI SNÍŽENÉ TMOU

Abstract
Dizertační práce je zaměřena na problematiku spatření chodců řidičem vozidla v podmínkách jízdy v noci. V první části dizertační práce je zhodnocen současný stav dané problematiky, jsou vymezeny pojmy rozhled a dohled na překážku. Dále jsou zde rozebrány jednotlivé vlivy, které možnost spatření chodců řidičem vozidla, při jízdě v noci, ovlivňují. Ze všech uvedených vlivů se práce zaměřuje především na dva parametry, a to jakým způsobem se schopnost rozpoznání chodce v jízdní dráze vozidla vyvíjí se vzrůstajícím věkem řidiče a s rozvojem očních vad. Při zkoumání dané problematiky bylo osloveno velké množství respondentů, v širokém spektru stáří a kvality zrakového vnímání, se kterými bylo poté provedeno měření. V dizertační práci je navržena metodika posuzování těchto dvou parametrů, kdy prvotním předpokladem je vytvoření zcela identických podmínek měření dohlednosti na chodce, pro širokou škálu respondentů (posuzovatelů). Jako jediná možnost vytvoření konstantních podmínek se jeví provádění měření posuzováním obrazové scény na monitoru počítače. V rámci přípravy experimentu byly vytvořeny dvě sady fotografií (pro dvě různé skladby oděvu figuranta) a fotografie byly uspořádány v programu Microsoft Office Power Point tak, aby simulovaly přibližování se vozidla v noci k postavě chodce. Samotného měření se zúčastnilo velké množství respondentů, kteří byli rozděleni celkem do devíti kategorií, a to dle věku a rozsahu očních vad. V dizertační práci je navržena metodika vyhodnocování provedených měření, stanovení kontrastu a úhlového rozměru pozorovaného objektu (chodce) na obrazové scéně monitoru. V závěru experimentu je provedeno vyhodnocení provedených měření a uveden komentář k získaným výsledkům. V dizertační práci je navržen způsob experimentálního zjištění počátku vjemu řidiče při zpozorování překážky (chodce), za pomocí elektrofyziologické vyšetřovací metody elektroretinografie (ERG). V rámci dizertační práce bylo provedeno prvotní měření za pomocí této metody, kdy v průběhu měření bylo bohužel zjištěno, že citlivost uvedené metody neumožňuje rozlišení změny elektrického potenciálu pro tak málo intenzivní podněty, jako je spatření chodce na okraji vozovky. Není však vyloučeno, že v budoucnu, při dalším vývoji této oftalmologické diagnostické metody, bude citlivost zvýšena natolik, že umožní objektivní nalezení okamžiku zaregistrování překážky zrakovým orgánem.
The dissertation is focused on the problematic of the driver´s ability to see pedestrians in the conditions of driving at night. The first part tells the current view of these problematic, terms are defined: the outlook and the range of vision to see the obstacle. This part also describes various effects that are affecting the driver´s ability to see pedestrians while driving at night. Out of all mentioned effects, this project mainly focuses on two parameters – how is the driver´s ability to see a pedestrian affected by his obsolence and developing visual handicap. During the research, high number of respondents of wide range of age and various vision quality were present and attended the experiment. This project proposes a methodology of comparasion of those two parameters mentioned above. The main condition which must have been held was to create absolutelly identical conditions of the experiment used by wide range of respondetns. The best way how to possibly achive the best results is by using a video scene on the PC monitor. Two sets of photographies were made while preparing the experiment (2 various sets of clothes for the pedestrian) and these sets were sorted by using the Microsoft Office Power Point program. This made a simulation of a vehicle approaching a pedestrian at night. The measurement was attended by a large number of respondents who were divided into a total of nine categories, according to age and extent of ocular defects. The dissertation is a methodology for evaluating the measurements, determination of contrast and angular size of the watched object (pedestrian) using the scene on the PC monitor. At the end of the experiment is an evaluation of the measurements and put comments on the results obtained. This project proposses a method for the early detection of the driver´s perception when sighting barriers (pedestrian) using the electrophysiological examination method – the electroretinography (ERG). In this dissertation,the initial measurements were carried out using this method, when during the measurement was unfortunately found that the sensitivity of the method does not allow resolution changes of the electrical potential for so little intense stimuli such as the sight of pedestrians at the edge of the road. But it is not excluded that in the future the further development of the ophthalmological diagnostic method will increase the sensitivity so it will allow to spot the objective moment of registration the obstacle by the viusal organ
Description
Citation
SEDLÁK, J. VYBRANÉ PROBLÉMY ZNALECKÉ ANALÝZY SPATŘENÍ CHODCŮ ŘIDIČEM VOZIDLA ZA VIDITELNOSTI SNÍŽENÉ TMOU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D. (člen) JUDr. Miroslav Kledus (člen) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. František Kropáč, Ph.D. (člen) Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-27
Defence
Přínos disertační práce komise spatřuje ve vztahu k teorii, s možnou přímou vazbou na praxi. Samotné vědecké poznání není předloženou prací výrazně obohaceno. Využívány jsou především známé postupy, které jsou ovšem vhodně kombinovány, což je možno považovat za originální přístup ze strany autora.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO