Alternativní návrh zástavby městského centra v Prostějově

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Alternativní návrh zástavby historického centra v Prostějově území bývalého židovského ghetta za hlavním náměstím T.G.Masaryka tzv. Špalíček (vymezeno ulicemi - Hradební, Komenského, náměstí TGM, Netušilova) Současný stav Území v současné době funguje jako parkoviště. Dále se zde nachází budova městské tržnice, která ovšem nevyhovuje provozům trhů a tak se trhy konají vně na nevzhledných a funkčně nevyhovujících stáncích obklopených auty. Trhy mají ve městě dlouholetou tradici a jsou skvělým příkladem městotvorné funkce, kterou mají obyvatelé Prostějova v oblibě. V současnosti jsou trhy v provozu dvakrát týdně. Zemědělci a farmáři z okolních vesnic zde prodávají své produkty. V území se nachází několik proluk a nezastavěných ploch, která povětšinou opět zastávají funkci parkoviště. Návrh Prvním krokem je tudíž vyřešení problému parkování. V mé práci navrhuji koncepčně výstavbu nového parkovacího domu v docházkové vzdálenosti pěti minut od centra města při hlavním tahu na Brno a Olomouc, v místě, kde se do budoucna počítá se stavbou nového kruhového objezdu. Místa v centru města takto osvobozené od aut se mohou stát plnohodnotnými stavebními parcelami a plnit tak městotvornou funkci. Zde navrhuji hmotové zastavění těchto parcel a dotvoření městských bloků ve stopě historické zástavby či při již existující uliční čáře. Dále navrhuji omezit provoz aut v území a minimalizovat jej v historické části pouze na provoz dopravní obsluhy a zásobování. Všechny zmíněné kroky vedou ke zkvalitnění veřejného prostoru pro obyvatele i návštěvníky města. Po důkladné analýze celého města a jeho historie navrhuji vytvoření dvou provozně rozdílných náměstí. Menší na východní straně území slouží jako odpočinkové / pobytové náměstí s vodním prvkem a lavičkami. Větší na západní straně při kostelní zdi dominanty místa kostela Povýšení sv. Kříže si zachová funkci tržního náměstí. Celá plocha bude předlážděna velkoformátovou dlažbou a pomůže docílit sjednocení chaotického uspořádání prostoru stejně tak, jako navrhovaná velkorozponová střešní konstrukce. Ta má sloužit převážně provozu trhů, ale díky variabilnosti navržených stánků a celého prostoru lze provoz obměnit či změnit a střecha tak může vytvářet prostor pro venkovní společenské akce jako různá představení, koncerty, studentské akce či letní festivaly. Design stánku pro novou tržnici vychází z potřeby variability otevírání a potřeby přemisťování. V poslední části diplomové části se zabývám návrhem studie městského domu v řešeném území. Jedná se o parcelu ukončující blok historických domů bývalého židovského ghetta tvořící jednu ze stran navrhovaného tržního náměstí.
Design alternative urban proposal of the development in the Prostevoj city centre. Respect a small town scale of the historic city centre. Design one of the proposed buildings. analysis of the Prostejov city area as a survey for new urban proposal, written part, design documentation: regulatory plan of selected area: 1:1000, conceptual physical model, erial views
Description
Citation
ŠŤASTNÁ, J. Alternativní návrh zástavby městského centra v Prostějově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO