Kavitační eroze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje kavitační erozi a je rozdělena do dvou hlavních částí. První část je věnována rešerši kavitační eroze se zaměřením na mechanismy kavitačního opotřebení. V první kapitole této rešerše je stručně popsán kavitační děj a jsou zde uvedeny různé typy kavitací. Hydrodynamická kavitace, která je klíčovým typem mé bakalářské práce, je popsána v následující kapitole. Závěrečná a zároveň nejrozsáhlejší kapitola se věnuje kavitačnímu opotřebení pevných těles, zejména účinkům mechanického působení kapaliny. Druhá část se zabývá experimentálním studiem kavitačního opotřebení vzorků. Cílem práce bylo zdokumentovat průběh experimentu, který byl proveden za účelem získání znalostí o úběru materiálu kavitační erozí.
This bachelor’s thesis focuses on cavitation erosion and it is divided into two main parts. The first part is devoted to the search of cavitation erosion focusing on erosion mechanisms. In the first chapter of this search is briefly described cavitation process and different types of cavitation are listed here. Hydrodynamic cavitation which is the key type for this bachelor’s thesis is described in the following chapter. The final and the most extensive chapter is devoted to cavitation erosion of solids which is largely associated with the effects of the mechanical action of the fluid. The second part is devoted to the experimental study of cavitation erosion of samples. The goal was to document the experiment which was carried out in order to gain knowledge about the material removal by cavitation erosion.
Description
Citation
LECNAR, L. Kavitační eroze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) Ing. Roman Klas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student předstoupil před komisy a seznámil ji během 12 min. s obsahem a závěry, ke kterým dospěl během zpracování práce. Své posudky přednesl vednoucí i oponent práce. Doplňující otázky k diskusi: 1. Důvod vyšší hmotnosti vzorku 3? 2. Způsob výroby navrhované varianty zkušebního vzorku. Oponent i komise byla spokojena s úrovní a obsahem odpovědí studenta a ukončila část obhajoby.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO