Akumulační nádrž tepelného čerpadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je navrhnout akumulační nádrž k tepelnému čerpadlu vzduch – voda. V první části je uvedeno, jak funguje tepelné čerpadlo a proč je výhodné použít akumulační nádrž. Další část se zaměřuje na způsoby akumulace tepelné energie. Byl vytvořen program, který simuluje chování systému tepelného čerpadla s akumulační nádrží, za účelem návrhu velikosti nádrže, je popsáno, jak tento program funguje a je určena velikost nádrže k danému tepelnému čerpadlu. Poslední kapitoly se zabývají výpočtem minimální plochy průtokového výměníku TUV a návrhem vtokové armatury pro zlepšení teplotní stratifikace dané akumulační nádrže.
The goal is to design a storage tank to the heat pumps air to water. The first part describes how a heat pump works and why it is advantageous to use the tank. Another section focuses on ways to accumulation of heat. Established a program that simulates the behavior of the heat pump system with storage tank, described how this program works and is designed tank size for a given heat pump. The last chapters deal with the calculation of minimum area of heat flow exchanger and the proposal inlet valve for improving the thermal stratification of the tank.
Description
Citation
DANĚK, T. Akumulační nádrž tepelného čerpadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta diplomové práce. doc. Kratochvíl vznesl dotaz k obrázku 3-1 na str. 21 - zásobníky tepla s fázovou změnou. Ing. Satnislav Patočka, Ph.D. vznesl dotaz: "Jak byl definován požadavek na dobu běhu kompresoru připadající na 1 start kompresoru?"
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO