Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Pro elektrické pohony v automobilu se nejčastěji používají stejnosměrné a krokové motory. Nejčastějším představitelem stejnosměrných motorů je elektrický spouštěč a motor stěrače skel. Krokové motory se nejčastěji používají k elektrickému nastavování vnějších zrcátek a polohy sedadel. Tato práce se zabývá analýzou a inovací stejnosměrného motoru s permanentním magnetem. Nevýhodou stejnosměrných motorů je tzv. „kluzný kontakt“. Možnou náhradu za stejnosměrné motory jsou EC (elektronicky komutované) motory, který k činnosti nepotřebují kluzný kontakt.
Direct current motors and stepping motors are very often used for electric drives in cars. The most frequent representatives of direct current motors are electric starter and wind- screen wiper motor. Stepping motors are very often used for electric regulating of outsides driving mirrors and seats. This study is focused on innovation and DC permanent magnet motor. The disadvanage of direct current motors is so called „sliding contact“. A possible compensation of direct current motor are EC (electronically commutator) motors that do not need sliding contact for their work.
Description
Citation
ŠPAČEK, L. Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Nepustil (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student seznámil v rámci své obhajoby komisi se svoji diplomovou práci na téma "Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily". V rámci této prezentace student nejprve popsal různé typy motorků používaných v automobilech a dále se věnoval možnostem inovace stejnosměrného stroje, jeho měření a výpočtu. Student na závěr uspokojivě odpověděl na všechny otázky oponenta i komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO