Efekt přítlaku vyvozovaného na elektrodový systém olověného akumulátoru s experimentálními elektrodami s příměsí skelných vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o olověných akumulátorech, jež jsou alternativními zdroji elektrické energie. Olověné akumulátory jsou nejstarším typem článků. Velké využití mají u hybridních elektrických vozidel – HEV, kde pracují v různých režimech provozu vozidla. Těmto režimům odpovídají příslušné reakce při vybíjení a nabíjení akumulátoru. Olověné akumulátory v hybridních elektrických vozidlech pracují v režimu částečného nabití PSoC. Praktická část diplomové práce zkoumá, jak jsou vlastnosti olověných akumulátorů modifikovány vlivem příměsi skelných vláken do záporné aktivní hmoty a aplikací přítlaku na elektrodový systém.
This Master’s thesis deals with the lead-acid batteries, which are alternativ power supply. The lead-acid batteries are the oldest type of battery cells. This lead-acid batteries have a great use in hybrid electric vehicles (HEVs), which operate in different modes of vehicle operation. These modes correspond to the reactions taking place during discharging and charging the battery. The lead-acid batteries in hybrid electric vehicles work in mode PSoC. The practical part of the Master`s thesis examines how the characteristics of lead-acid batteries are modified due to admixture of glass fibers into negative active material and application of pressure to the electrode system.
Description
Citation
FRYDA, D. Efekt přítlaku vyvozovaného na elektrodový systém olověného akumulátoru s experimentálními elektrodami s příměsí skelných vláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) Ing. Petr Dvořák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč bylo zvoleno konkrétně 0,78% skla v záporné aktivní hmotě? Jaké jsou základní vlastnosti referentních elektrod, jaké je dělení těchto elektrod a jaké se běžně používají v olověných akumulátorech? Jaká je závislost přídavku skelných na elektrodové hmoty s přesností na setiny procenta? Jedná se objemové procenta příměsí? Čím je daný potenciál referentní elektrody? Proč se používají hlavně kadmiové referentní elektrody? Čím je dána iontová vodivost separátoru? Jak byl realizovaný definovaný přítlak?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO