Analýza a inovace stejnosměrných elektrických motorků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce má za cíl navrhnout funkční vzorek inovovaného motorku. Práce se skládá ze tří hlavních částí. V první části byla provedena analýza dostupných stejnosměrných motorků malého výkonu na trhu. Náplní druhé části bylo provedení měření, analýzy konstrukce a analýzy ztrát stejnosměrného motorku s permanentními magnety. Poslední část se zabývá návrhem možných inovací motorku s permanentními magnety a následnou realizací některých z nich. Inovace jsou podpořeny výpočty a simulacemi.
The thesis aims to explain the design a prototype of an innovated small engine. It is divided into three main parts. The first part is focused on the analysis of low power DC small engines available on the market. The second part consists of measuring, construction and loss analysis of a DC small engine with permanent magnets. The last part deals with the possible innovations of a small engine with permanent magnets and subsequent implementation of some of them. The innovations are supported by calculations and simulations.
Description
Citation
ŠIMKO, F. Analýza a inovace stejnosměrných elektrických motorků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza a inovace stejnosměrných elektrických motorků. Student představil rešerši stejnosměrných motorků předem definovaného výkonu a z této rešerše zvolil jeden motorek na kterém byly prováděny inovace. Na zvoleném motorku bylo pomocí programu FEMM znázorněno rozložení magnetické indukce a na inovovaném motorku byly vypočtené ztráty. Inovace byla ve formě změny materiálu permanentních magnetů použitého motorku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO