Vlastnosti a stínění ionizujícího záření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ionizujúce žiarenie je žiarenie s energiami častíc väčšími, než je energia potrebná na odstránenie najvoľnejšie viazaného elektrónu z atómu. Živé tkanivá vystavené ionizujúcemu žiareniu sú týmto poškodené a môže u nich dôjsť k škodlivým mutáciám. Tienenie ionizujúceho žiarenia je teda disciplínou s veľkou dôležitosťou v praxi. Táto práca sa zaoberá jej základnými princípmi a metódami. Ako prvé podrobne popisuje štyri hlavné druhy ionizujúceho žiarenia - žiarenie alfa, beta, gama a neutrónové žiarenie - a ich zvláštnosti s ohľadom na tienenie. Ďalšia časť obsahuje opis matematického modelu vyvinutého za účelom posúdenia a simulácie interakcií žiarenia s látkou. Ako posledné je uvedené zadanie pre laboratórne cvičenie.
Ionizing radiation is radiation with particle energies greater than the energy needed to remove an outermost electron from an atom. Exposure to ionizing radiation causes damage to living tissue, and can result in detrimental mutations. Thus, ionizing radiation shielding is discipline of great practical importance. This thesis is concerned with its basic principles and methods. Firstly, it gives thorough account of four major classes of ionizing radiation - alpha and beta particles, gamma rays, and neutron radiation - and their peculiarities with respect to shielding. The next part contains description of mathematical model developed to assess and simulate interactions of radiation with matter. Finally, assignment for a laboratory exercise is presented.
Description
Citation
KONČEK, R. Vlastnosti a stínění ionizujícího záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Holoubek (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student Robert Konček prezentoval svoji bakalářskou práci a odpověděl na otázky oponenta i doplňující dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO