Univerzální přesné usměrňovače s proudovými aktivními prvky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci této práce je navrženo několik nových obvodových řešení univerzálních přesných usměrňovačů s proudovými aktivními prvky. Na základě znalostí proudových aktivních prvků, univerzálních přesných usměrňovačů a nežádoucích vlivů na tyto obvody jsou navržena nová obvodová řešení, která jsou poté simulována a porovnávána se známými zapojeními přesných usměrňovačů. Nakonec jsou realizována dvě navrhovaná řešení včetně dvou původních obvodů z nichž bylo vycházeno, experimentálně naměřeny a verifikovány jejich vlastnosti. Hlavním aktivním prvkem v původních obvodech jsou OPA nebo THS, v navrhovaných obvodech jsou použity OPA a THS, tak univerzální proudový konvejor (UCC), který nabízí širokou škálu aplikačního využití a realizování různých variant aktivních proudových prvků.
In this thesis new circuit solutions of universal precision rectifiers with current active elements are proposed. Based on the knowledge of current active elements, universal precision rectifiers and adverse impacts on these circuits new circuit solutions are proposed. These circuits are then simulated and compared with the known circuits of precision rectifiers. In concusion two original circuits and two proposed circuit solutions based on original ones are implemented, their properties are experimentally measured and their function are verified. The main active element in the original circuit are the OPA or THS, the proposed circuits are used the OPA and THS and the universal current conveyor, which offers a wide range of application use and realization of different variations of active current elements.
Description
Citation
RYŠAVÝ, L. Univerzální přesné usměrňovače s proudovými aktivními prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student odpovídal na otázky oponenta: V čem jsou lepší výsledky simulací zapojení z obr. 3.7 oproti řešení z obr. 3.4? Jakým způsobem bylo odvozeno, že pomocný proud I_R má být právě 20 uA? Student odpovídal na otázky komise: Popište blíže funkci diodového můstku v prvním navrhovaném obvodu. Vysvětlete použité zapojení diod D1 až D4 v prvním navrhovaném obvodu. Jaká je funkce rezistorů R3 a R4 v prvním navrhovaném obvodu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO