Segmentace a modelování cévního stromu ve snímcích sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Studie cévního stromu v obrazech sítnice mají využití nejen na poli medicíny, ale také biometrie. Matematický popis cévního řečiště sítnice by mohl pomoci k ulehčení a vylepšení diagnóz některých chorob, k jejich automatické lokalizaci nebo k urychlení identifikace a verifikace osob. Cílem práce je navrhnout a vytvořit algoritmus, který bude automaticky aproximovat hlavní retinální cévy parabolickou, lineární a kvartickou funkcí. Hlavní část práce je tedy věnována této problematice včetně segmentace cévního řečiště pomocí Gaborových filtrů, morfologické eroze, prahování, skeletonizace, a výsledné optimalizace aproximačního modelu. Na závěr je diskutována kvalita vytvořeného modelovacího algoritmu.
Studies of the vascular tree in the retina have applications not only in the medical field but also biometrics. The mathematical description of the retinal vasculature could help facilitate and improve the diagnosis of certain diseases, their automatic localization or to accelerate the identification and verification of individuals. The aim is to design and develop an algorithm that will automatically approximate major retinal vessels by parabolic, linear and kvartic functions. The main part of this thesis is therefore devoted to this issue, including vascular segmentation using Gabor filters, morphological erosion, thresholding, skeletonization and the resulting optimization of the approximation model. The quality of the produced algorithm is discussed in the summary.
Description
Citation
VÁCLAVÍK, J. Segmentace a modelování cévního stromu ve snímcích sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Dr. Vondra - Kritéria pro statistické vyhodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO