Hydraulické charakteristiky proudění v kavitačních tryskách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjištění hydraulických charakteristik pro několik druhů kavitačních trysek, vliv rotace kapaliny na tyto hydraulické charakteristiky a vizualizace kavitujícího proudění. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se práce zabývá objasněním problematiky kavitace- jejím vznikem, vývojem a zánikem. Do této části spadá také vysvětlení vířivého proudění, kde jsou uvedeny základní modely vírů. Praktická část diplomové práce byla provedena formou experimentu. Cílem experimentu bylo zjištění hydraulických charakteristik trysek s následným porovnáním. Experimentální část byla zpracována pomocí vizualizace s následným vyhodnocením v programech Microsoft Excel 2007 a Parametr.
The main goal of this thesis is the examination of hydraulic characteristics for different cavity nozzles, influence of liquid rotation and visualization of cavitating flow. Thesis is divided into two parts, theoretical and practical. Theoretical part deals with the description of cavity - creation, development and its extinction. This part also contains description of vortex flow and basic vertex models. Practical part compares nozzles performance experimentally. The aim of experiment was to measure hydraulic characteristics and their comparison. Jet performance was judged using visualizations and measured data was processed in Microsoft Excel and Parametr.
Description
Citation
GRÍGER, M. Hydraulické charakteristiky proudění v kavitačních tryskách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Zavadil (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce na téma Hydraulické charakteristiky proudění v kavitačních tryskách v průběhu cca 10 min. Následně byla komise obeznámena s obsahem posudků vedoucího práce a oponentským posudek. Oponent ve svém posudku uvedl několik připomínek a doplňujících otázek, které student v rámci prezentace práce odpověděl. Následovala rozprava, do které se zapojili všichni členové komise. V rámci obecné rozpravy zazněly následující dotazy: 1. Hodnota tlaku nasycených par uvažována v DP? 2. Korelace FFT analýzi získané z obrazové transformace a záznamu tlaku? 3. Velikost zaznamenaných tlakových špiček v zóně superkavitace? 4. Oblast, kde byly odběry tlaku? Hodnoty tlaku v místě kavitace, byl měřen a vyhodnocován? Na položené dotazy student odpověděl a mírou úspěšnosti a spokojenosti komise s odpověďmi je odražena v celkovém hodnocení obhajoby diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO