Modelování proudění suspenzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá prouděním v hydrocyklónu. Hydrocyklón je separační stroj, kterým slouží k oddělování pevných částice z kapaliny (nejčastěji z vody). Díky tangenciálnímu vstupu do zařízení nastává silné vířivé proudění, které způsobuje přisávání vzduchu přes horní a dolní výtok. Toto vzduchové jádro hraje důležitou roli v separaci částic. Výpočty jsou provedeny pomoci CFD.
This master thesis deals with the investigation of flow in a hydrocyclone, which is a separator device for separating solid phase from a fluid (mainly water). Due to the tangential inlet to the device high swirling flow is gained, which results the suction of air through the over and underflow, where the air core plays an important role in separating particles. The investigation is carried out with the aid of CFD.
Description
Citation
HIDEGHÉTY, A. Modelování proudění suspenzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Zavadil (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce na téma Modelování proudění suspenzí v průběhu cca 10 min. Následně byla komise obeznámena s obsahem posudků vedoucího práce a oponentským posudek. Oponent ve svém posudku uvedl několik připomínek a doplňujících otázek, které student v rámci prezentace práce odpověděl. Následovala rozprava, do které se zapojili všichni členové komise. V rámci obecné rozpravy zazněly následující dotazy: 1. Popiště jednotlivé složky rovnice silové rovnováhy působící na částici. Jedná se vzájemně o rovnocené složky silového působení na částici? Podmínky vzniku smykových napětí? 2. Možnosti modifikace geometrie hydrocyklonu, tak aby lépe odpovídal podmínkám? 3. Způsob definice fyzikálních vlastností vstupujících látek? 4. Podmínka existence vzduchového jádra? 5. Řešení tření částice po stěně HC? Jaká je hodnota rychlosti kapaliny na stěně částice? 6. Způsob separace mikročástic na výstupu z HC? Na položené dotazy student odpověděl a mírou úspěšnosti a spokojenosti komise s odpověďmi je odražena v celkovém hodnocení obhajoby diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO