Struktura a vlastnosti slitin hliníku na odlitky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na pochopení vztahu mezi strukturou a mechanickými vlastnostmi hliníkové slitiny AlSi7Mg0,6 v závislosti na rychlosti ochlazování. Slitina hliníku AlSi7Mg0,6 se běžně používá ve slévárenském průmyslu k výrobě vysoce namáhaných automobilových dílců, jako jsou bloky motorů a hlavy válců. Vlastnosti tohoto materiálu korespondují s mikrostrukturou slitiny, která je dána parametry tuhnutí. V rámci experimentů byly získány strukturní charakteristiky (DAS, pórovitost) v závislosti na metodě ochlazování a také byla pozorována poloha strukturních defektů v objemů zkušebních vzorků.
The bachelor work is focused on favour of relationship between structure and porperties of aluminium cast alloy AlSi7Mg0,6 in dependence of the effect of cooling rate. The AlSi7Mg0.6 alloy is commonly used in foundry industry to produce high stressed automotive components like motor blocks and cylinder heads. The properties of the material correspond directly to their microstructure which is given by the parameters of the solidification process. Within the frame of experiment were got structural characteristics (DAS, porosity) depending up on method of cooling. There were watched location of structure defects in volume of specimens.
Description
Citation
SAMEK, P. Struktura a vlastnosti slitin hliníku na odlitky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Stránský, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Karel Obrtlík, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Kohout, CSc. (člen) Ing. Eva Molliková, Ph.D.,Paed IGIP (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO