METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA

Abstract
Dizertační práce pojednává o metodě tvorby měnového portfolia zaměřeného na krátkodobé držení dílčích investičních pozic, které nepřesahuje jeden obchodní den. Z tohoto důvodu je nezbytné zvýšit ziskovost dílčích investičních pozic použitím finanční páky. Pro vývoj jednotlivých investičních strategií je využita výpočetní technika v kombinaci se software, který umožňuje přímý přístup k měnovému trhu. Tento software dále umožňuje přístup k databázi historických cenových průběhů a má v sobě implementován programovací jazyk, který zefektivňuje vypracování statistických analýz nezbytných pro vývoj investičních strategií. Investiční strategie jsou optimalizovány a testovány na databázi historických cenových pohybů od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2012 pro hlavní měnové páry EUR/USD, GBP/USD a USD/JPY. Hlavní předpoklad vstupu do trhu u navržených investičních strategií je založen na specifických časových intervalech během obchodního dne, kdy je zvýšená pravděpodobnost počátků nových krátkodobých trendů. V dizertační práci je tento předpoklad statisticky ověřen. Navržená metoda tvorby měnového portfolia byla aplikována do reálného trhu od 1. 1. 2013 do 30. 9. 2013 a byla použita pro obchodní účet o velikosti 20 000 $. Rentabilita navržené metody tvorby měnového portfolia je 26,89 %.
Doctoral thesis deals with the method of the currency portfolio creation focused on short-term trading, which not exceed one business day. That is the reason why is necessary to increase the profitability of investment positions by using financial leverage. Development of proposed investment strategies is realized with use of computer technology in combination with software that allows direct access to the foreign exchange market. The software enables direct access to a database of historical prices and has an implemented a programming language that allows effective processing of statistical analyzes, which is required for development of investment strategies. The investment strategies are optimized and tested on a database of historical price movements from 1. 1. 2004 to 31. 12. 2012 for the major currency pairs EUR/USD, GBP/USD and USD/JPY. The main assumption of entry to the market for proposed investment strategies is based on specific time intervals during the day, where is an increased probability of new short-term trends beginnings. The doctoral thesis statistically validated this assumption. The proposed method of creation a currency portfolio was applied to real market since 1. 1. 2013 to 30. 9. 2013 and was used for 20 000 $ trading account. Profitability of proposed method of creation a currency portfolio is 26,89%.
Description
Citation
BUDÍK, J. METODY TVORBY MĚNOVÉHO PORTFOLIA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku - dob.
Comittee
doc. Ing. Petr Sodomka, Ph.D., MBA (předseda) prof. Ing. et Ing. Stanislav Škapa, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) Ing. Michal Kohút, MBA (člen) doc. Ing. Miloš Král, CSc. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-12-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO