Emulátor memkapacitoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout emulátor memkapacitoru s po částech lineární (PWL) charakteristikou. Memkapacitor se řadí mezi mem-součástky, které byly postulovány v 70. - 80. letech minulého století Leonem Chuou. Objevem memristoru v roce 2008 v laborato- řích HP se k mem-součástkám a mem-systémům obrátila pozornost velké části elektrotech- nického světa. V první části jsou shrnuty základní informace o mem-systémech. V druhé části je rozebráno několik možností řešení analogového emulátoru memkapacitoru. V třetí části je vybráno řešení, které je následně simulováno v programu PSPICE s použitím konkrétních modelů moderních aktivních integrovaných součástek. V posledním oddílu je navržené ob- vodové řešení realizováno na desce plošných spojů a chování tohoto systému je změřeno a porovnáno s výsledky z části simulací.
This bacherol's thesis deals with designing a memcapacitor with piecewise linear (PWL) characteristic. The memcapacitor is a part of mem-systems predicted by Leon Chua in 70's and 80's of the last century. A big attention was given to mem-devices and mem-systems in the field of electrical engineering after the memristor's discovery in HP laboratories in 2008. In the first step, the summary of basic information about mem-systems is reported. The second part contains some design solutions of the analogue memcapacitor emulator. The third part implements selected circuit into the PSPICE simulation. Concrete models of modern active integrated circuits are used. The last part contains a circuit solution of the designed model on the PCB.
Description
Citation
WEISS, L. Emulátor memkapacitoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Hulenyi, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil státní závěrečnou komisi s řešením své bakalářské práce a dopověděl na otázky oponenta a následující dotazy komise: 1. co vychází z rešerše dané problematiky? jaké jsou perspektivy? 2. čemu odpovídá graf závislosti simulace ideálního modelu? vysvětlete grafický zápis 3. porovnání kapacitoru a memristoru - výhody, nevýhody? 4. jaká je ztrátovost memristoru a memkapacitoru? 5. jak je to s uchováváním informace u obou systémů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO