Nízkopříkonové emulátory prvků vyššího řádu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na emulaci prvků vyšších řádů pomocí transformačních mutátorů, které v roce 1971 popsal Leon Chua. V práci je uveden postup návrhu mutátorů od jejich matematického popisu až po syntézu konkrétních zapojení. Obvodová řešení jsou založena na využití moderních obvodových principů s cílem dosažení optimálních výsledných parametrů. Mutátory jsou realizovány v podobě sady osmi inkrementálních modulů. Jejich kaskádním spojováním je pak možné emulovat libovolné prvky z periodické tabulky prvků vyšších řádů. Navržená řešení jsou testována pomocí počítačových simulací a ověřována měřeními.
The thesis deals with emulating higher-order elements using the transformation mutators, which were described by Leon Chua in 1971. The procedure of designing mutators from their mathematical description to the synthesis of concrete electrical circuits is described. The circuit solutions are based on the utilization of advanced circuit principles in order to achieve optimal circuit performance. Mutators are implemented as a set of eight incremental modules. Via their cascade connection, it is possible to emulate arbitrary elements from the periodical table of higher-order elements. The proposed solutions are tested by means of computer simulations and also verified by measurements.
Description
Citation
TESKA, T. Nízkopříkonové emulátory prvků vyššího řádu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaromír Brzobohatý, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Kolařík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Milan Šesták (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Legát, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s výsledky své diplomové práce "Nízkopříkonové emulátory prvků vyššího řádu" a zodpověděl všechny položené otázky oponenta. Otázky a odpovědi: Čím je obecně nestabilita způsobena? (Zodpovězeno) Co se stalo když kmitá zesilovač? (fázový posuv + zesílení větší než jedna) Řešil jste konpenzaci teplotního driftu? (Ne, nebylo potřeba) Chování lin. a nelin. rezistorů? (Zodpovězeno)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO